1/6 kostki drożdży / 10 dekowej / , 1 szklanka mleka , 1 łyżka cukru , 2 łyżki oleju , 2 łyżki spirytusu lub octu , 1 jajko , mąka / 2 łyżki do rozczynu , do ciasta tyle , ile się wgniecie / , cukier puder do posypania , olej do smażenia .
Mleko podgrzać , dodać pokruszone drożdże , cukier i 2 łyżki mąki , wymieszać . Jak rozczyn podrośnie dodać jajko , olej , spirytus lub ocet i tyle mąki , ile się wgniecie . Zagnieść ciasto jak na chrust , przykryć ściereczką i odstawić , by odpoczęło . Cienko rozwałkować , pokroiś w paski i uformować faworki . Smażyć w głębokim tłuszczy , wyjąć na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu . Posypać cukrem pudrem . Smacznego ...