Ciasto:
10 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
½ laski wanilii
olej, sól
Sos:
2 pomarańcze
1 kieliszek likieru pomarańczowego
¼ kostki masła
5 dag cukru
Mąkę przesiać. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Do mąki dodać szczyptę soli, wanilię i roztrzepane jajka, zmiksować z wlewanym stopniowo mlekiem. Dodać roztopione masło oraz likier i wymieszać. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem. Przed smażeniem ciasto wymieszać. Patelnię posmarować olejem. Usmażyć cienkie naleśniki.
Pomarańcze umyć, skórkę z jednej pomarańczy zetrzeć, a skórkę z drugiej cienko obrać i pokroić w paseczki. Wycisnąć sok z obu owoców.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ogrzewać na średnim ogniu, aż się roztopi. Dodać skórkę pomarańczową, sok i likier pomarańczowy. Ogrzewać 10 minut, aż sok zgęstnieje.
Naleśniki złożyć w chusteczki, ułożyć koliście w żaroodpornym naczyniu, polać sosem pomarańczowym. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach.
Podawać na ciepło, najlepiej z cząstkami pomarańczy, bitą śmietaną lub lodami.