60 dag piersi z kurczaka
1 szklanka ryżu długoziarnistego
3 łyżki przyprawy curry
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
olej i sól
2 szklanki wody wymieszać z 2 łyżkami curry i łyżeczką soli, zagotować, wrzucić opłukany ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu 15-17 minut.
Piersi kurczaka umyć, pokroić na nieduże kawałki, naprzeć pozostałą łyżką przyprawy curry i solą. Rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć kawałki kurczaka, smażyć, aż staną się złociste. Dodać pokrojoną w kostkę cebule. Smażyć dalej, aby cebula także się zrumieniła. Przełożyć z patelni do rondla. Marchew obrać, pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, blanszować, odcedzić. osuszone warzywa obsmażyć na tym samym tłuszczu, co mięso. Dodać do rondla, wymieszać, posypać suszonymi pomidorami w płatkach.
Wlać bulion, dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Połączyć z ryżem. Przed podaniem można posypać danie natką i udekorować np. kawałkami papryki lub pomidora.