500 g twardych gruszek
1/8 l białego wina
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g sucharków
150 g cukru
80 g masła
250 g tłustego białego sera
400 g zmielonego chudego białego sera
1 świeża cytryna
6 płatków białej żelatyny
200 g śmietany
Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, wykroić ogonki, szypułki i gniazda nasienne. Gruszki dusić pod przykryciem około 5 min z winem i cukrem waniliowym, następnie sok odlać, a gruszki odsączyć.
Sucharki układać na ścierce i miażdżyć wałkiem do ciasta. Okruszki przesypać do miski.
100g cukru i 80 g masła rozgrzać w rondelku, mieszać aż do momentu gdy cukier się zupełnie rozpuści i zacznie zamieniać w karmel. Wtedy wsypać pokruszone sucharki i jeszcze chwilę mieszać.
Dno formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem lub pergaminem. Nałożyć masę.
Masa karmelowa musi jeszcze chwilę stygnąć.
Ser tłusty zmieszać z chudym, dodać resztę cukru, utrzeć. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (zamiast cytryny można użyć olejku cytrynowego).Dodać do masy serowej.
Żelatynę moczyć 10 min w zimnej wodzie, następnie przełożyć do rondelka, postawić na palniku i rozpuścić na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Wlać do masy, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Gdy ser zacznie krzepnąć, dodać śmietanę ubitą na sztywno.
Masę nałożyć na spód z ciasta, a na niej położyć kawałki gruszek, lekko wciskając je w masę.
Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć z formy.
Sok z gotowanych gruszek można wykorzystać jako polewa do budyniu.