2 jajka
1 łyżka śmietany (mleka lub wody)
15 dag grzybów
tłuszcz
6-8 dag papryki konserwowej
żółtko
1-2 dag chleba razowego tartego
sól, pieprz do smaku
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć i dusić pod przykryciem często mieszając. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojoną paprykę. Wymieszać z żółtkiem i chlebem, doprawić do smaku. Przygotować omlet – do naczynia wbić jaja, dodać śmietanę (mleko lub wodę) posolić do smaku. Wymieszać na jednolitą masę, wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć powoli nie mieszając, gdy się od spodu podsmaży, nałożyć nadzienie, zwinąć łopatką oba brzegi do środka, przełożyć na żaroodporny półmisek wysmarowany tłuszczem, zapiec.