2 słoiki wiśni drylowanych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml soku wiśniowego
160 g cukru
pół cytryny
torebka sosu waniliowego
500 ml mleka
200 g mąki tortowej
proszek do pieczenia
2 jaja
150 g śmietany (10%)
1,5 l oleju
2 łyżki cukru pudru
Masa wiśniowa - Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6 łyżkami soku wiśniowego. Resztę soku zagotować z 25 g cukru i z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodać do mąki ziemniaczanej i mieszając gotować do zgęstnienia masy. Dodać wiśnie i gotować jeszcze 5 minut.
Sos - Sos waniliowy przygotować z mlekiem i cukrem według przepisu na opakowaniu.
Ciasto - Z mąki tortowej 60 g cukru, proszku do pieczenia, jajek i śmietany wyrobić ciasto.
Smażyć porcjami w głębokim tłuszczu.
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na sosie waniliowym z masą wiśniową.