8 płatów ligawy
8 pasków wędzonego dobrego boczku
8 pasków marchwi
8 pasków ogórka kiszonego
cebula pokrojona na 8 części
musztarda
kawałek boczku, dwa małe ogórki, jedna marchew, jedna cebula
Sól, pieprz, mąka.
Rozbić płaty mięsa na cienkie i duże placki
Posmarować cienko musztardą
Na brzegu położyć pasek boczku, marchwi, ogórka i cebuli.
Zwinąć i spiąć wykałaczkami.
I tak po kolei wszystkie.
Zrazy obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni na jasnobrązowy kolor .
Przełożyc do brytfanny.
Pozostałe warzywa i boczek pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na tłuszczu ze zrazów.
Dodać wodę albo jeszcze lepiej wczorajszego rosołu ( może być też rosół z kostki) .
Zalać zrazy , dodać pokrojone korzonki ( wcześniej namoczone) prawdziwków ( kapelusze do kapusty).
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika . Dusić w tempwraturze 150 stopni około dwóch godzin.
Zrazy mają inny niesamowity zapach i smak.
Podaję z kaszą jęczmienną lub gryczaną a mężowi z ziemniakami tłuczonymi.