Ciastka podwójnie pieczone.

Składniki

!/2 kg mąki
200g cukru
3 jajka
1/2 paczki proszku do pieczenia( 15 g)
1 cukier waniliowy
1/4 buteleczki zapachu śmietankowego
1/2 kostki masła
100g suszonej żurawiny ( biedronkowa)
100g orzechów pistacjowych ( biedronkowych)
100g migdałów ( biedronkowych)

Sposób przyrządzenia

Makę połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Dodać i rozetrzeć palcami masło.

Dodać jajka i zagnieść ciasto.

Dodać żurawinę, orzechy i migdały.

Zagnieść.

Uformować 3 wałki i położyć na wysmarowanej maslem i posypanej tartą bułką blaszce.

Piec w temp. 150 stopni do uzyskania złotego koloru.

Wyjąć blachę, ostudzić ciasto.

Wałki ciasta pokroić w kromeczki i położyć ponownie na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszce.

Piec kilka minut po jednej stronie a potem przełożyć na drugą i znów piec.

Ostudzone przełożyć do puszki metalowej lub słoja.

 

Wytrzymują bardzo długi okres czasu. Jeśli zadołujemy przed rodziną i ona ich nie znajdzie.