0.65 kg łopatki
0,25 kg wędzonego boczku
1kg ziemniaków
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
0,25 kg pieczarek
3 szalotki lub jedna duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
oregano, ziołowy pieprz, sól oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać, pokroić w dość duże kawałki. wyłożyć do brytfanny. Posypać solą i ziołami i polać odrobiną oliwy. Wymieszać.
Pokroić papryki, cebulę, pieczarki, szczypior i czosnek.
Pokroić łopatkę w kawalki podobne jak ziemniaki, boczek na trochę mniejsze.
Wszystkie dodatki dodać do ziemniaków i wymieszać.
Wstawić do brytfanny i pod przykryciem dusić 2 godziny w temp. 150 stopni.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowego dania. Wyszło wszystko!!!