2 torebki ugotowanego ryżu.
1 opakowanie krewetek dużych krewetek ( z Biedronki)
1/ 2 puszki ananasa w plastrach
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki dobrego majonezu
kawałek 1cm świeżego imbiru
sól i pieprz naturalny świeżo zmielony
Paprykę wydrążyć , umyć, pokroić w kostkę wielkości kukurydzy.
Dodać kukurydzę. pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, plastry ananasa pokrojone w kostkę.
Wymieszać.
Czosnek posiekać bardzo drobno , podobnie imbir. Dodać do warzyw. A potem dodać ryż.
Zamrożone krewetki wyłożyć do garnka, zalać wrzacą wodą , zamieszac odcedzić. Ponownie zalać wrzącą wodą, wymieszać, odcedzić. Zalać zimną wodą , zamieszać , odcedzić. W tem sposób pozbędziemy się przykrego zapachu a jednocześnie rozmroaimy je i poddamy obróbce cieplnej. Krewetki sa już wcześniej ugotowane , więc nie miejmy obaw, że będą surowe.
Oddzielamy twarde skorupki i dzielimy każdą krewetkę na trzy części. Bez obaw - nie jest tego dużo.
Krewetki dodajemy do warzyw i ryżu. Solimy i pieprzymy do smaku . a na koniec dodajemy majonez.
Sałatka może chwilę postać aby przeszla smakami.
Dla osób lubiących kolendrę radzę dodać parę listków. Sałatka nabierze bardziej tajskiego smaku.