- 400 g mąki
- 250 g sztucznego miodu
- 250g cukru
- 1/2 szklanka mleka
- 2 jajka
- 250g masła
- 50g bakalii (najlepiej rodzynki i orzech włoskie)
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- Przyprawa do piernika
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę do piernika Kamis i sól.
Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać.Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temp. pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji.
Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni.
Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni.
Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.