- Papryka (czerwona)
- Cukinia (mała)
- 2 cebule
- 3 pieczarki
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 200g ryżu białego
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- 50g masła (do smażenia)
Cebulę pokrój cienko, pieczarki też. Wrzuć na patelnię masło i smaż na nim cebulkę i pieczarki.
Cukinię wydrąż, pokrój cienko (ze skórą). Paprykę w cienkie półpaski rozdrób. Dodaj do cebuli.
Jjak cebula będzie przynajmniej zeszklona, dodaj ryż, wodę, sól i pieprz, dobrze zamieszaj, zmniejsz ogień i duś do 15 min (Pamiętaj by mieszać co jakiś czas).
Na końcu sprawdź czy ryż jest miękki, dodaj groszek, dobrze zamieszaj i odstaw pod przykrywką na kilka minut.
Gotowe:)