· 200 g maku Kresto
· 150 g pszenicy na kutię (bez łusek)
· 1 szklanka orzechów, najlepiej mieszanych (lekko rozdrobnionych)
· 1/2 szklanki migdałów Kresto (lekko rozdrobnionych)
· 1/2 szklanki rodzynek Kresto
· 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy
· miód (ilość według uznania)
· cukier z wanilią lub pasta waniliowa
· 700 ml mleka
1. Mak zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na noc. Pszenicę dokładnie przepłukujemy, zalewamy wodą i również odstawiamy na noc.
2. Następnego dnia mak odcedzamy z nadmiaru mleka, np. przez gazę. Mielimy go dwukrotnie przy pomocy maszynki na najmniejszym sitku. Pszenicę natomiast odcedzamy, zalewamy następnie czystą wodą i gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Trwa to ok. 20–30 minut. Pilnujemy, aby jej za mocno nie rozgotować.
3. Orzechy i migdały podprażamy na suchej patelni.
4. Do miski przekładamy zmielony mak, pszenicę, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, wanilię oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.