Jesienna zupa z dynią, szpinakiem i rybą

Składniki

⁃ 4 łyżki kaszy jaglanej

⁃ 1 litr wody Mama i ja

⁃ 3/4 szklanki pokrojonej dyni

⁃ 1/4 średniej wielkości kalafiora

⁃ garść szpinaku typu baby

⁃ 100 g pomidorów koktajlowych

⁃ 2 filety z ryby, np. mintaj, dorsz

⁃ 1 cebula szalotka

⁃ 1 łyżka masła klarowanego lub oleju

⁃ olej do smażenia ryby

⁃ sól, pieprz

⁃ kurkuma

⁃ curry

⁃ koper lub natka pietruszki

Sposób przyrządzenia

1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na roztopionym w garnku maśle.

2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, wsyp kaszę i gotuj 5 minut.

3. Do ugotowanej kaszy dodaj dynię, kalafior i gotuj przez kolejne 5–7 minut.

4. Następnie dorzuć szpinak oraz pomidory i gotuj 2 minuty.

5. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.

6. Rybę pokrój w niewielkie kawałki, lekko posól i popieprz. Przyprawioną rybę usmaż na rumiany kolor. W bardziej dietetycznej wersji można ją też przygotować na parze.

7. Podawaj zupę z cząstkami ryby, całość posyp ziołami.

 

 

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł