Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Składniki

· 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)

· 2 średniej wielkości czerwone papryki

· 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej

· 3 szalotki

· 3 ząbki czosnku

· 3 łyżki tartych migdałów BackMit

· 250 ml oleju rzepakowego Rapso

· sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni często przy tym mieszając.

2. Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie mieszając.

3. Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.

4. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.

5. Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.