*mała dynia,
*kilka ziemniaków,
*cebula,
*natka pietruszki,
*pestki dyni,
*suszony lubczyk pół łyżeczki,
*sól, pieprz do smaku,
*można wcześniej przygotować sobie bulion dowolnie czy warzywny czy z kury.
*śmietana,
Dynię myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Do przygotowanego wcześniej bulionu i wrzącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Cebulę zawsze dodaję w całości po uprzednim obraniu. Siekamy natkę pietruszki i również wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy do smaku. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie blendujemy zupę na gładko oraz zageszczamy śmietaną. Podajemy z uprzednio uprazonymi pestkami dynii. Smacznego moje dziewczyny to uwielbiają.