Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

Składniki

· 4 podudzia kurczaka

· 2 marchewki

· 1 pietruszka

· 1/6 selera

· 15 cm białej części pora

· olej Rapso

· 2 liście laurowe

· 4 kulki ziela angielskiego

· 6 kulek pieprzu czarnego

· 1 łyżka masła

· 1/2 kg ogórków kiszonych

· makaron Il Conte di Roma

· śmietana (opcjonalnie)

· zioła według uznania

· sól, pieprz

· mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.

2. Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.

4. W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.

5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.

6. Warzywa obieramy i kroimy według uznania.

7. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.

8. Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.

9. Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.

10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.

11. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma. Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł