2 torebki ryżu basmati marki Britta (2 x 100 g)
25 dag szynki lub bardzo chudego ugotowanego wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu drobiowego z kostki
szklanka śmietany 12-proc.
jajko
szczypta suszonej bazylii lub 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej
1/2 szklanki startego ostrego żółtego sera lub oscypka
sól
pieprz
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, wysypać z torebek, wymieszać. Szynkę (boczek) pokroić jak najdrobniej, połączyć z ryżem i rosołem, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z jajkiem i połową startego sera oraz solą i pieprzem. Tym sosem polać zapiekankę, posypać ją z wierzchu pozostałym startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się lekko zrumieni.