Spód:
• 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
• 30 g startego żółtego sera
• jajko
• łyżeczka suszonego oregano
• sos:
• szklanka passaty pomidorowej
• łyżka posiekanej cebuli
• pół czerwonej papryki
• łyżka oliwy
• sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
• kulka mozzarelli
• ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
• oliwa
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.
Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.