Tort z makaronu z szynką i gorgonzolą

Składniki

400g długich maccheroni (bucatini), najlepiej z mąki z pełnego przemiału
sól
2 cebule
250g gotowanej szynki
4 gałązki tymianku
250g kremu sojowego (może być słodka śmietanka)
75g gorgonzoli
4 jaja
pieprz
4 łyżki bułki tartej (40g)
25g masła

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotuj w solonej wodzie, al dente, wedle instrukcji na opakowaniu. Cebule obierz i pokrój , szynkę pokrój w małą kostkę.

Kiedy makaron się ugotuje, przelej go zimną wodą i dobrze odsącz. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Połowę makaronu ułuż na dnie formy, dokoła.Następnie, pozostawiając 2 cm „wolny“ brzeg, ułóż szynkę z cebulą. Pozostawione wolne brzegi wypełnij makaronem tak, aby wyrównać poziom do szynki z cebulą, po czym ułóż pozostały makaron.

Wymieszaj krem sojowy lub śmietanę, gornonzolę i jaja. Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Z tymianku odłóz 1 łyżką, a resztę dodaj do sosu i wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Makaron zalej sosem i piecz na kratce na drugim poziomie od dołu przez około 45 minut. Po 30 minutach posyp tort bułką tartą i ułożyć kawałki masła. Przykryj folią aluminiową i piecz ostatnie 15 minut.

Przed otwarciem tortownicy i krojeniem tortu, odczekaj 10 minut. Posyp pozostałymi liśćmi tymianku i podawaj.

Smacznego!

Przepis pochodzi z czasopisma „EatSmarter“ nr. 5/2011