Składniki na placki:
- młoda cukinia 3 sztuki
- jajka 2 sztuki
- szczypiorek 1 pęczek
- czosnek 2 ząbki
- mąka pszenna 4 łyżki
- bułka tarta 2 łyżki
- szczypta soli i pieprzu
- olej rzepakowy
Składniki na dip:
- śmietana 18% BIO od OSM Piątnica 200 gram
- koperek 1 pęczek
- szczypta soli i pieprzu
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Smacznego!