Placki z cukinii z dipem koperkowym

Składniki

Składniki na placki:

- młoda cukinia 3 sztuki

- jajka 2 sztuki

- szczypiorek 1 pęczek

- czosnek 2 ząbki

- mąka pszenna 4 łyżki

- bułka tarta 2 łyżki

- szczypta soli i pieprzu

- olej rzepakowy

Składniki na dip:

- śmietana 18% BIO od OSM Piątnica 200 gram

- koperek 1 pęczek

- szczypta soli i pieprzu

Sposób przyrządzenia

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Smacznego!