Klasyka tuńczyka – przepis
Składniki
Składniki na sałatkę:
2-3 garści rukoli
1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
1 szklanka białej fasoli
2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
1 czerwona papryka ramiro
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos:
5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
- Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
- Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.