Kluski leniwe z sosem piernikowo - bakaliowym

Składniki

Porcja na 2-3 os.

Składniki:

opakowanie klusek leniwych z serem Jawo

sos piernikowo - bakaliowy:

8 pierników bez polewy (typu toruńskie)

200 ml wody

2 łyżki masła

1 łyżka przyprawy do piernika

2 łyżeczki cukru

8 śliwek kalifornijskich

pół szklanki rodzynek

pół szklanki migdałów blanszowanych lub słupków

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki, pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły.  Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.

 

Smacznego!

jawo.pl