Ciasto:
1 kg obranych ziemniaków
3 łyżki świeżego tymianku
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
Farsz:
1 kg pieczarek
300 g kiełbasy
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA
1 duża cebula
200 g startego sera cheddar
100 g mozarelli
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
tymianek
1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek Extra Vergine OLITALIA, szczyptę soli
i pieprzu. Całóść dokładnie wymieszaj.
3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut
w temp. 220°C.
4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
5. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
6. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
7. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz
i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
8. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
9. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.