Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem

Składniki

Składniki na ciasto:
• 3 łyżki mleka
• 50 g drożdży
• 500 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 2 jajka
• 2 żółtka
• ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1 płaska łyżeczka cukru


Farsz składniki:
• 1 kg kapusty kiszonej
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 300 g boczku wędzonego
• 2 cebule
• 2 łyżki masła
• 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
• 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
• 1 łyżka kminku
• sól i cukier do smaku

Sposób przyrządzenia

Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

 

 

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę,  podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne  rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.

Smacznego!