Muffinki buraczane z sezamem

Składniki

4 buraki
100 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżka cukru z wanilią
150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków
2 jaja L
80 ml oleju rzepakowego RAPSO
80 ml maślanki lub kefiru naturalnego
50 g sezamu
serek mascarpone
śmietana 36%
łyżeczka cukru pudru
koraliki dekoracyjne, jadalne

Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.

2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.

3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.

4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.

 

Ozdobienie:

1. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).

2. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.

3. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze,
a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO.
W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku