Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Składniki

Ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• jajko
• 1/3 szklanki ciepłej wody
• 2 łyżki oleju
Farsz:
• 200 g kaszy gryczanej
• mała czerwona cebula
• łyżka oleju
• pęczek natki pietruszki
• pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
• sól
• pieprz

Sos grzybowy:
• Koncentrat Grzybowej Krakus
• mała cebula
• łyżka oleju
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• duża łyżka śmietany 18%

Sposób przyrządzenia

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.