Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

Składniki

• ok. 500 g polędwicy wieprzowej
• 10 plastrów boczku wędzonego
• olej rzepakowy Rapso
• 1 szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 10 wędzonych śliwek
• 3/4 szklanki wina wytrawnego białego
• szklanka wody
• 1 łyżka masła
• rozmaryn (suszony lub świeży)
• sól, pieprz

Surówka
• 1 duży koper włoski (fenkuł)
• kapusta czerwona
• 1 duża cytryna
• 1 ząbek czosnku
• koperek (2 łyżki)
• olej rzepakowy Rapso (2–3 łyżki)
• sól, pieprz
Dodatkowo:
• 10 kawałków sznurka

Sposób przyrządzenia

1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.

2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.

3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.

4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.

5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.

6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.

7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 5–6 łyżek.

8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.

9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).

10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.

11. Połącz warzywa z sosem.

12.Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).