• ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
• ziemniaki - około 1kg*
• olej rzepakowy - 4 łyżki
• słodka papryka - 1 łyżka
• tymianek - 1 łyżka
• rozmaryn - 1 łyżka
• sól - 2 łyżeczki
• papryka wędzona - 1 łyżeczka
Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania.
Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj.
Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki.
Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.
*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania