ciasto na naleśniki:
2 duże jaja
75g (pół szklanki) mąki
188ml (3/4 szklanki) mleka
masło lub olej do wysmarowania patelni
farsz:
400g piersi kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
30g (1 ½ łyżki) obranej cebuli
sól
pieprz
odrobina tłuszczu do smażenia
1/3 – ½ szklanki wywaru drobiowego
50g (2 ½ łyżki) majonezu
50ml (2 ½ łyżki) śmietany 35%
1 łyżeczka curry w proszku
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
5-6 łyżek mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
sos:
120g (mocno czubata szklanka) tartego sera cheddar
84ml (1/3 szklanki) śmietany 35%
Przygotuj ciasto na naleśniki, czyli lekko ubij jajka, dodaj połowę mąki i ubijaj, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj resztę mąki i mieszaj, do uzyskania delikatnej, jednolitej masy. Ciągle mieszając, po trochu dodawaj mleko. Gdy całość się połączy, odstaw ciasto na około pół godziny. Jeśli powstaną grudki, można przelać ciasto przez sitko.
Podgrzej patelnię i wysmaruj ją tłuszczem. Usmaż naleśniki (powinno wyjść około 8 naleśników o średnicy 18cm.
Po usmażeniu naleśników, podgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż pokrojoną drobno cebulę, dodaj kawałki kurczaka i przypraw solą oraz pieprzem. Podsmaż całość, aż kurczak się delikatnie usmaży (nie może być mocno przypieczony). Odstaw do ostudzenia.
Pozostałe składniki z listy na farsz wymieszaj ze sobą, przypraw i wymieszaj z kurczakiem. Nakładaj farsz po środku naleśnika, złoż lewy i prawy bok, a następnie zwiń naleśnik w rulon. Ułóż wszystkie naleśniki ciasno w naczyniu żaroodpornym złączeniem w dół.
Wymieszaj ser i śmietanę i wyłóż na naleśniki. Piecz przez 25-30 minut, aż ser się zezłoci. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
źródło:Exclusivelyfood.com.au