Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pierogów z truskawkami Jawo
sos:
tabliczka białej czekolady
200 gśmietanki kremówki
kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)
płatki migdałowe do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
Czekoladę połam na niewielkie kawałki, włóż do naczynia i wstaw do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj do roztopienia, od czasu do czasu mieszając. Do roztopionej czekolady powoli wlej śmietankę i rozetrzyj na gładką masę. W międzyczasie ugotuj pierogi z truskawkami Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Polej gorące pierogi sosem i posyp płatkami migdałów.
Wskazówka:
Sos można wzbogacić odrobiną olejku migdałowego, wówczas uzyska on nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty aromat. Gotowe danie możemy przybrać kilkoma listkami werbeny cytrynowej lub mięty.
Smacznego!
jawo.pl