Pyszna i prosta TARTA z mięsem i orzechami w karmelu

Składniki

Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżka zimnej wody


Pozostałe składniki:
• 100 g wędzonego boczku parzonego
• 150 g sera Podlaskiego
• 100 g suszonych pomidorów
• 150 ml śmietanki 30%
• 1 jajko
• ¼ łyżeczki płatków chili
• 1 łyżka miodu
• 1 garść łuskanych orzechów włoskich
• rukola
• konfitura żurawinowa

Sposób przyrządzenia

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

 

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.

Smacznego!