1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
800 g krewetek (waga przed obraniem)
ok. 600 ml mleczka kokosowego
250 g pomidorów koktajlowych
2 liście limonki (opcjonalnie)
100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
1–2 łyżki zielonej pasty curry
2 limonki
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania:
1 opakowanie mieszanki sałat
oliwa z oliwek
sok z limonki
sól
pieprz
liście mięty
limonka
papryczka chilli
1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!