- cebula (1 średnia sztuka)
- masło (1 łyżka)
- buraki czerwone (0,5kg)
- cukier brązowy (200g)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- ocet jabłkowy (2 łyżki)
- imbir (½ łyżeczki)
- cynamon (½ łyżeczki)
- twaróg tłusty (300g)
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
- filety śledziowe (4 szt.)
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
- szczypiorek (1 pęczek)
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
2. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
3. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność.
4. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować.
5. Na twaróg położyć konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.