Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Składniki

- kiełbasa Krucha Kmicica „np. Gzella” 250g
- ziemniaki 1kg
- jajko 1 szt.
- mąka pszenna ok. 1 szklanka
- oscypek 150g
- sól, pieprz do smaku
- cebula 1 średnia szt.
- olej 2 łyżki
- świeży czosnek niedźwiedzi lub szczypior 1 pęczek

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.

Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju.

Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem.