Składniki:
Potrzebne do przygotowania tofu:
2 opakowania tofu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mieszanki garam masala
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki mąki kukutydzianej lub z ciecierzycy
2 cm startego, świerzego imbiru
Potrzebne do przygotowania sosu:
2 łyżeczki kurkumy
2 lyżeczki mieszanki garam masala
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 do 2 łyżeczek kuminu (zmielony kmin rzymski)
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki czarnuszki
3 ząbki czosnku
1 cebula
puszka pomidorów lub przecier pomidorowy
pół szklanki wody
zielony groszek (konserwowy lub mrożony, ok 1 szklanka)
Przygotowanie.
Tofu należy odsączyć z wody. W tym celu należy go zawinąć w papierowy ręcznik i przicisnąć czymś ciężkim na okres ok. 10 minut. Nastpnie kroimy go w kostkę.
Przesypujemy go do miski, w której mieszamy tofu z przyprawami i startym imbirem. Mieszamy tak długo aż kawałki tofu pokryją się mieszanka przypraw i mąki.
Tofu nastpnie smażymy na patelni na złoto. W tym celu najlepiej użyć łyżki oleju kokosowego. Na koniec prznosimu tofu na papierowy ręcznik.
Cebulę należy posiekać w póra i zeszklić w rondlu na 1-2 łyżek oleju kokosowego. W trakcie duszenia cebuli dorzucamy przyprawy. Mieszając, podsmażamy przez ok. 4 minuty, następnie dodajemy pamidory i gotujemy przez 5 minut. Gęstość sosu regulujemy wodą. Na koniec wszystko blendujemy.
Do gotowego sosu dorzucamy groszek i podgrzewamy tak długo aż będzie miękki i ostatecznie całość łączymy z tofu.
Podajemy z ryżem lub kaszą.
Smacznego.
Naczynie: https://www.facebook.com/papilarne