Zakręcona pizza (1 pizza, o średnicy ok. 27 cm)
Składniki
250 g mąki pszennej + do podsypania
150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania blaszki
Dodatki
80 g oliwek Manzanilla marki Serpis
100 g sera żółtego wędzonego
50 g parmezanu
250 ml Passaty Vellutata marki Valfrutta
bazylia
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe.
2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
3. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
4. Oliwki pokrój w plasterki.
5. Sery zetrzyj.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
7. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
8. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
9. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
10. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.