Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 200 g sera podlaskiego
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników
Sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego .
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Wykonanie farszu:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo śmietanowym.
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.