Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim.

Składniki

- 1 ciasto francuskie - z Biedronki jest ok
- szpinak mrożony - ok. 1/2 paczki
- mięsko mielone z indyka = 300-400 g
- mała kostka twarogu chudego = 200g
- ser żółty - ilość wg uznania
- ser feta - ilość wg uznania
- ser pleśniowy do smaku - np. Gorgonzola czy lazur
- cebula - 2 szt.
- czosnek - kilka ząbków
- 1-2 jajka
- pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa i co kto jeszcze lubi z przypraw ;-)

Sposób przyrządzenia

Na początek trzeba zeszklić cebulkę, dodać mięsko i wszystko podsmażyć.

Dodać szpinak i czosnek. Następnie zmniejszyć płomień i dodać twaróg oraz pozostałe sery. Ilość i rodzaje serów wg uznania, ja lubie pleśniaki ze względu na wyrazisty smak, ale moze byc tylko żółty i feta. Należy zostawić trochę sera żółtego i fety/pleśniowego na górę tarty.

Gdy sery sie rozpuszczą doprawić i przestudzić.

Gdy farsz stygnie, wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia i ciastem. Skraweczki, jakie nam zostają zostawiamy na potem. Ciasto wkładamy na 10 min do zrumienienia do pieca w 200 st.

W tym czasie do farszu dodajemy 1-2 roztrzepane jajka.

Na zrumienione ciasto wykładamy farsz, na górę kładziemy skrawki ciasta oraz tarkujemy odrobinę sera żółtego. Całość zapiekamy ok 30 minut. w temperaturze 180 st. do zrumienienia.

 

Pyszne na ciepło i na zimno!

 

P.S. polecam mięsko drobiowe, bo sery są dosyć ciężkie i  zmięsem wieprzowym całość byłaby zabójczo ciężkostrawna

 

Fotki dodam za tydzień, bo zamierzam upichcić na rodzinną imprezkę :-)