Biała pizza ze szparagami i anchois

Składniki

Składniki:
Ciasto (2 pizze):
• 250 g mąki pszennej
• ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
• 7 g drożdży suszonych
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta)

Dodatki:

• 150 g gorgonzoli
• 150 g mozzarelli
• 1/2 pęczka szparagów zielonych
• 1 słoiczek anchois
• garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena
• garść pomidorów koktajlowych
• bazylia (świeża)
• oliwa Extra Vergine – Trufle

Sposób przyrządzenia

Wykonanie

 

1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.

2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.

3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.

4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.

5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.

6. Wyłóż pozostałe składniki.

7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.

8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.

9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.