Zupa minestrone z chorizo

Składniki

15 plasterków kiełbasy chorizo
0.5 l bulionu (drobiowy lub warzywny)
przecier pomidorowy Łowicz 
puszka pomidorów Łowicz 
łodyga selera naciowego
marchewka
pół czerwonej cebuli
pół czerwonej papryki
3 łyżki drobnego makaronu(muszelki, świderki)
ząbek czosnku
szczypta cynamonu
łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
sól
tabasco/piri-piri
oliwa z oliwek do smażenia
Do dekoracji:
natka pietruszki
kwaśna śmietana


Sposób przyrządzenia

Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę warzywa, przeciśnięty ząbek czosnku i chorizo. Po ok. 10 minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki,przecier i bulion. Po 15 minutach gotowania wsypujemy makaron i przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i kilkoma kroplami ostrego sosu; gotujemy jeszcze 10 minut.
Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pokrojoną natką pietruszki.