- Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella 200g
- mąka pszenna 350g
- drożdże 30g
- letnia woda 1 szklanka
- kapusta kiszona 1kg
- podgrzybek suszony 40g
- cebula 3 średnie szt.
- olej 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- olej do smażenia pierogów
Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę
z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy