Kurczak ok 1,5 kg
piwo 0,5l
sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra
ząbek czosnku
Kurczaka należy dokładnie umyć i wysuszyć.Należy natrzeć go przyprawami według uznania.Ząbek czosnku obieramy i wkładamy do srodka kurczaka.Mięso odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc.
Butelkę piwa należy namoczyć tak by bez problemu zdjąć etykiety.Wytrzeć i otworzyć.Kurczaka nakładamy na butelkę tak by szyjka butelki wychodziła przez otwór w kurczaku przy szyjce.Całosć stawiamy na głębokim naczyniu(np.blaszka lub brytfanka).lekko solimy piwo tak by wypłynęło i polało mięso.Całość wstawiamy do piecyka nagrzanego do ok 200 stopni.Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kurczaka.Waga 1,5 kg-1,5 godziny, 2kg-2 godziny.W trakcie pieczenia należy czesto polewać mieso powstałym sosem.Smacznego