Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

Składniki

Składniki:



800g dyni

0,75l mleka

1 łyżeczka soli

cukier

2cm imbiru



Zacierki:



1 jajko

100g mąki

15ml wody

sól

Sposób przyrządzenia

 

 

Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień.

 

 

 

Wykonanie:

 

1.Zacierki

Mąkę, jajko i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto. Zetrzeć
na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

 

2. Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w kostkę i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 20-25minut. Po tym czasie dodać starty imbir i zblendować
do postaci gładkiego kremu.

 

3. Do gotującego mleka dodać przygotowany wcześniej krem z dyni oraz zacierki. Całość doprawić cukrem, ilość wedle uznania i smaku.