3 płaskie łyżeczki kawy
1 szkl mleka skondensowanego słodzonego
1 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny
1 szkl startego na tarce ciasta "z mchu i paproci"
kilka ziarenek kawy do dekoracji
Składniki na ciasto
Pół opakowania mrożonego szpinaku
2 jajka
1 szkl mąki tortowej
3/4 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Wykonanie ciasta
Szpinak rozmrażamy i dobrze odciskamy z wody.
Jajka miksujemy z cukrem,powoli wlewamy olej miksując dalej.
Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu szpinak dobrze odsączony.
Wlewamy do małej tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 180
stopniach około 60 minut.Sprawdzając patyczkiem.
Gdy ciasto wystygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
1 szkl wykorzystujemy do deseru a resztę można zamrozić i wykorzystać
według naszej fantazji.
Wykonanie deseru
Do szklanego kielicha wsypujemy starte ciasto szpinakowe.
Do mleka skondensowanego wlewamy odrobinę soku pomarańczowego dodając
1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny,mieszamy i gdy lekko stężeje
wlewamy na ciasto.Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Kolejna warstwa to sok pomarańczowy do którego dodajemy 1 łyżeczkę
rozpuszczonej żelatyny i wlewamy na warstwę z mlekiem.
Warstwa nastepna to galaretka z kawy.
Kawę mielimy i zaparzamy 120 ml wody w
temperaturze 98 stopni.Po 8 minutach oddzielamy fusy od naparu.
Dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i gdy galaretka będzie tężeć wlewamy
połowę na warstwę z sokiem i umieszczamy w lodówce do steżenia.
Kolejna warstwa to ciasto i na koniec druga połowa galaretki z kawy
Dekorujemy ziarenkami kawy.
Deser jest pracochłonny i proponowany jest raczej dla dorosłych.A taki
pucharek deseru znakomicie zastąpi popołudniową kawkę.
Smacznego.