WYBUCHOWY DESEREK

Składniki

Galaretka kawowa:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
3 łyżki likieru kawowego

Masa:
3 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
100ml śmietany 30%
100g masła
100g czekolady deserowej
100g białej czekolady

Owoce:
3 kiwi
1 granat

Sposób przyrządzenia

1.
 - krok 1

1. Galaretka kawowa Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (250ml), dodać żelatynę, cukier i likier kawowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Zimną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki.

2.
 - krok 2

Masa Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i dodać masło, wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę a do drugiej czekoladę deserową. Śmietanę ubić, podzielić na dwie części a następnie dodać do każdej z mas czekoladowych.

3.
 - krok 3

Do pucharków z galaretką kawową dodać warstwami: owoce granatu, połowę masy z czekolady deserowej, owoce kiwi pokrojone w kostkę, drugą połowę masy z czekolady deserowej, kolejną porcję granatu, i masę z białej czekolady. Wierzch deseru udekorować kawałkami kiwi.