Karczochy zapiekane z żółtym serem

Składniki

• 5 świeżych karczochów
• 1 szklanka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• Szczypta suszonego rozmarynu
• Kilka listków świeżej bazylii
• 100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
• Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w

temperaturze 200 stopni.