Składniki:
Sałatka
Garść liści rukoli,
Cztery plastry młodej cukinii,
½ czerwonej cebuli,
¼ żółtej papryki,
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego,
Łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,
Sos winegret
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką. To Danie to prawdziwa uczta, również dla oka. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne.
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem.
Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się chrupiące.
Autor Pan Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy