Sposób przygotowania:
Małą cukinię kroimy w plasterki, podobnie marchewkę.
W wersji drobniejszej większą cukinię ścieramy na tarce "jarzynówce, podobnie marchewkę.
Cebulę kroimy w ćwierćtalarki.
Paprykę każdą połówkę przekrajamy na 3 części i kroimy na paseczki.
Z papryczki chili wybieramy nasionka , połówki dzielimy na 2 części i kroimy w paseczki. Można dać papryczkę tylko czerwoną , ale można dać zieloną i czerwoną.
Wszystko mieszamy w garnku i solimy cała solą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2-3 godziny,
kilkakrotnie mieszając.
W tym czasie przygotowujemy zalewę
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy . Cukier szybko rozpuści się.
Przykrywamy i zostawiamy aby zalewa przegryzła się.
Gdy sałatka przetrawi się, odciskamy ją na sicie i przekładamy do drugiego garnka. Sok wylewamy.
Zalewę podgrzewamy i gorącą wlewamy przez sito do warzyw.
Dokładnie mieszamy i pozostawiamy znów na 2-3 godziny.
Po tym czasie warzywa znów odciskamy na sicie. Tym razem soku nie wylewamy.
Przekładamy ściśle warzywa do wyparzonych słoiczków . zalewamy sokiem tak aby były warzywka pokryte.
Na wierzch wlewamy po łyżce oleju.
Wycieramy dokładnie brzegi i zamykamy wyparzonymi nakrętkami.
Obie salatki pasteryzujemy 20 minut od zagotowania.
Sałatka jest tak pyszna, że zrobiłam dwie partie po 12 słoiczków. I zamierzam zrobić jeszcze.
Smacznego!!!