Beza z bitą śmietaną i owocami
Składniki
4 białka
200g cukru
szczypta soli
300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kakao
czereśnie (lub inne owoce np. truskawki, maliny, porzeczka, brzoskwinie)
ok. 50g czekolady (u mnie biała)
Sposób przyrządzenia
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. Użyłam szprycy z dużą, okrągłą końcówką).
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formułować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8cm. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi. Zrobić odstępy między bezami. Bezy trochę urosną). Kolejno zrobić ozdobny brzeg.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
- Czereśnie umyć i osuszyć.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia.
- Bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Na końcu dodać kakao.
- Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce.